Wednesday, 1 March 2017

Perjalanan Membuat Master

Assalamualaikum,

Dah lama sangat aku tak menaip di blog ni. Bila buka balik, nampak ada juga pembaca yang singgah blog aku ni and comment. Thank you so much. Lately life aku memang sangat sibuk dengan projek one famous developer ni TR...@ 1M... Terpaksa blank kan.. Tapi rasa korang leh agak la aku maksudkan company mana kan??? hehehe. 

OK now sambung balik pada topic hari. Aku nak share pengalaman berliku & mencabar bagi aku pada setiap sem yang aku lalui. Alhamdulillah after 2 years @ 4 semester aku berjaya habiskan master aku. Aku sangat bersyukur dapat sokongan dari semua disekeliling aku. Suami aku yang merestui keputusan aku, sanggup dengar luahan isteri mu yang kadang2 bengong, sanggup korban masa & toleransi sama2 jaga anak. Ibu, ibu mertua & adik beradik yang banyak bagi sokongan & doa sepanjang buat master. To my little supergirl @ jannah raisha, TQ sayang dengan usia sekecil mu memahami pengorbanan ibu mu. (akhir semester je anak ibu mengomel bila ibu balik malam2 bila ada class. Sian awak sanggup berjaga lewat kadang2 sampai pukul 12 tunggu ibu balik class. Sayang anak ibu ketat2). Tak lupa buat boss & sahabt di pejabat yang memahami jadual & tugasan aku sebagai student part time. LOVE u all so MUch.

Citer sikit summary jadual aku sepanjang buat master kat UiTM ni. Biasa class start pukul 6 petang dan habis dalam pukul 9 mlm atau 10 mlm. Depends pada kredit hour course. Normally, subject core 4 hrs, elektif 3 hrs. Setiap sem aku ambil 2 subkject cuma sem terakhir je aku berani mati ambil 3 subject sebab nak completekan juga master ni dalam 2 tahun. (Tempoh paling cepat habis master untuk student part time). So untuk ke kelas pukul 6 tu aku akan keluar ofis dalam pukul 4.30 petang. (KL-Shah Alam). Lalu Duke-Duta-Shah Alam (pergi kelas). Balik - Shah Alam- Guthrey-Sg Buloh. Most RM 9 plus aku akan habiskan untuk toll. TQ boss lepaskan aku awal setiap kali ada class. Time exam pula aku akan ambil cuti 2 ke 3 hari untuk satu subject for study & exam. Ni memang company aku provide untuk study leave staff. So kalo exam paling tak pun aku akan bercuti seminggu. Tapi selalunya x straigth la depends pada tarikh paper. Memang kalo company tak memahi, aku rasa aku takkan berjaya habiskan master aku. Ok now ni aku citer pengalaman berliku bagi aku lah sepanjang buat master ni. Memang pengalaman berharga & aku tak sangka lebih teruk dari masa aku buat Diploma & Degree dulu. 

Sem 1 
Kalo korang ingat aku masuk master ni sekali ngan Ain my Bff. Masuk sem ni kami ambil 2 subject yang memang ditentukan oleh fakulti iaitu Sustainable Engineering dan Operation Research (OR). Bila dah masuk kelas, mak ai memang penuh la kelas. Sebab Sem 1 semua program under civil engineering dikumpulkan sekali bagi subject core. Kelas Sustain ok lagi tapi bila masuk kelas (OR) penuhnya sampai tak cukup meja kerusi and ada juga selit2 kat pintu belakang kelas. Dari kelas ni la baru tau subject sustain & OR ni subject killer bagi student master civil engineering. Kelas sustain Prof Suhaimi & Dr Amnor yang ajar. Memang straight dicipline. Markah pun straight juga. OR pula more to math equation + simulation. Kalo tak focus memang tercicir la. Nasib Dr faezah yang ajar ni sabar ajar satu2 step supaya kami faham.

Cabarannya bermula masa pertengahan sem. HUHUHU. Membe aku si Ain ni decide nak quit study. Sebab tak boleh balance study & kerja. Puas lah aku pujuk dia tapi dia tetap nak quit. Adui la. Lama juga aku fikir nak teruskan ke tidak. Tapi bila fikir aku susah payah nak apply, isi borang, dapatkan rekomen dari boss & lecturer, dapatkan My Brain15, & dengan support dari ibu & suami, aku nekad teruskan juga study ni. So tinggallah aku terkontang kanting gi kelas & study sorang2. Untuk class sustain nasib last2 semester tu ada project group so dalam class duk ngan group member. Untuk class OR memang slalu duduk je sebelah sape2 yang kosong. Lonely betul time tu. Nasib lah exam 2 paper ni aku lepas. Most budak2 kelas course Construction tak lepas OR. So ramai yang dismiss sebab pointer bawah 2.80. Yang aku tau budak pompuan corse Construction aku sorang je lepas ke sem 2, budak lelaki adalah 3-4 orang.

Sem 2
Sem 2 ni aku register 2 subject jugak. Aku ambil construction management & Finance Engineering. Masa start class tu, hari khamis datang kelas kosong je. Aku cuak dah ingat aku salah register, or tukar hari ke. Nak tamya orang tak kenal sape2 pun sebab budak sem aku kan semua pompuan dismiss. Tak lama aku tunggu ada sorang budak laki datang. dia pun cam aku takde member sebab dia kata dia cuti satu sem so ramai membe dia dah habis study. Tunggu punya tunggu dekat pukul 7 aku pun blah. Dah nak magrib & sampai rumah baru aku dapat whatapss dari budak laki tadi kata ada class. Budak2 lain & lecturer datang lambat sebab hari tu rupanya pukul 6 tu ada taklimat pelajar dekat dewan. So class first aku dah ponteng. HUHUHU. 

Then class Finance aku bernasib baik masa duduk sebelah budak ni, budak ni tegur aku. Dia cakap 'akak sem lepas ambik OR kan?' hahaha rupanya budak class aku. Aku tak perasan sebab kan class tu ramai giler. Budak ni perasan aku sebab aku slalu masuk lewat kat class. So class ni aku selamat la ada geneg baru. Hana nama budak ni. Borak punya borak rupanya mak budak ni asal sekampung dengan arwah ayah. Nasib buka sedara je. Untuk class finance ni pada aku & aku rasa semua budak class aku blur2. Yelah budak engineering belajar buat account & kira interest, dividen, sale, profit semua. Memang susah lah nak ketch up. dan sememang every class akan ada homework & most homework ni aku tiru je si Hana ni. Sebab dia budak full time memang study giler2 la. Hana pun sebenarnya keseorangan masuk kelas tu sebab dia program Structure Engineering. Masa nak register subject class elektif structure dah penuh so dia gamble masuk finance. So aku adalah membe.

Berbalik pada class construction management yang aku ponteng tanpa sengaja tadi, next week masuk aku duduk belakang sekali. Pastu PM Zul lecturer tu suh semua duduk dalam group. Aku blur2 la then cakap kat PM Zul aku tak datang class last week. Then PM Zul suh aku introduce diri & pengalaman kerja. So dia masukkan aku dalam group 4. Rupanya group tu PM Zul yang decidekan sendiri based on pengalaman bidang kerja masing2. So dalam group aku ada 4 orang membe, Atik- Keja contractor, Mia - Quantity surveyor, Fad - student full time & aku - Consultant. So memang balance la dengan project yang akan PM Zul bagi. Class ni memang best sebab every class wat project cara nak setup project sampai management from start until commencement.

Sem 3
Sem ni aku decide nak buat dissertation (reserach). So aku ambil 2 subject jugak. Satu lagi aku buat Safety engineering. Untuk subjeck safety so far aku tak de masalah sangat sebab member class ada yang dari group class construction project tadi. Dan lepas 2 minggu ateend class ada budak class sem 1 aku yang dismiss masuk semula. Masa tu aku rapat dengan Umi sebab aku cuba tolong dia buat rayuan kat Dr faezah supaya naikkan sikit markah dia supaya dia tak dismiss. Time tu pun kebetulan sahaja aku gi fakulti nak daptakan signature lecturer untuk submit keputusan untuk rekod My bRain. Tengok dia sorang terkial2 aku pun teman lah. Tapi sian kat dia Dr faezah tak dapat tolong salah satu sebab Dr faezah dari fakulti FST. Just ajar kan untuk subject OR sahaja. So procedure rayuan agak berbeza antar FKA & FST. So sem ni aku jumpe balik umi and decide ambil subject safety ni sama2 so kami pun geng la sama2 dalam class.

Sem ni sangat mencabar bagi aku. Pada awalnya aku buat dissertation ni sebab rekomen by my ex room mate kat UiTM Jengka dulu, jiji. Kebetulan jiji tengah buat Phd. Under research structure timber. So sebab aku malas nak cari supervisor so dia suggest assist dia buat project. So masa pertengahan sem 2 aku diperkenalkan dengan Dr Rohana. So bincang2 Dr Rohana pun agree ambil aku bawah dia. Topic dia suh aku discuss dengan jiji. Then start sem 3 aku pun call la Dr Rohana nak jumpa untuk further discussion on topic aku. Belum pe2 Dr dah sound aku ' Kalo nak buat under saya, u kena comittment, kena jumpe saya every week, saya nak student yang betul2 comiit'. HUHUHU. Aku pun hairan lah tiba2 dapat setepek camtu. Aku pun layan lah cakap aku janji aku full commitement untuk buat dissertation ni. Tapi di samping tu aku ngadu kat jiji. Jiji pun hairan sebab sebelum ni jumpa pun memang Dr Rohana sangat lembut orangnya. Cakap baik2. Siap peluk aku.

Then petang tu aku jumpa Dr Rohana, every thing fine. Rupanya Dr Rohana bagi tau dia ingat aku buat sem lepas. Padahal aku baru nak start sem ni. Aku siap tunjuk journal2 yang aku dah cari untuk topic aku. So setiap minggu aku jumpa Dr Rohana update status & discuss on report. Jiji memang ada tolong tapi not everything. Most aku buat sendiri & email untuk Jiji review.

Cabaran bermula masa aku nak masuk lab. Masa first aku datang, aku gi lab 1 ni staff dia cam kerek. Kata minggu ni tak dapat guna ada student tengah guna machine tu. Next week aku datang lagi jawapan yang sama. Minggu ke tiga aku datang dengan selamba mamat lab yang sama cakap ken jumpa En Faiz lab concrete untuk book lab. 3 minggu aku datang tanya baru minggu ni nak bagi tau aku camtu. Then aku jumpe En Faiz ok dia book kan lab untuk aku. Memang lambat la lagi 3 minggu camtu baru aku dapat guna. Dari sini baru lah aku dapat tau cerita ada politic lab melibatkan lab assitant & among lecturer. Phui.. Menyusahkan student wat pe.

Finnally masa nak guna machine tu aku datang pagi2. Nak guna tu en faiz kata jap ada student tengah guna comp result tu sebab semalam tak sempat habis. So dekat 2 jam tunggu baru dapat guna. Then masa dia check2 tool box aku tu, baru tau alat aku tu rosak. Huh. Frust aku, dia suggest memang tak dapat proceed test kena repair dlu. Tapi dia just sambil lewa kata nak kena apply and tunggu keputusan fakulti untuk dapatkan fund baiki box tu. Adui parah betul. Ligat aku fikir cara paling cepat nak repair. Fikir2 punya fikir nasib jiji datang try call supplier yang dia biasa guna. Nasib supplier tu kata boleh tolong repair then anta quotation. dekat sebulan repair tu lah baru siap. Aku stand by duit RM1500. Duit sendiri. Bila dah siap tu everything ok la. Dr Rohana kata tak payah bayar biar fakulti yang bayar sebab tak adil la alat tu rosak dari orang lain bukan aku.Kat sini aku banyak tolak cuti sebab nak siapkan lab aku tu. Dengan politik macam2, buang masa & cuti untuk benda2 yang tak sepatutnya berlaku.

Masa sesi potong kayu & test tu suami & jiji banyak membantu. Most of kayu sample aku tu student jiji & suami yang potong. Sample aku keseluruhan ada 120 cube. Kalo ikut kudrat perempuan memang tak mampu lah. Dengan kekangan masa kerja lagi. Masa dah suntuk sangat. Bayangkan 3 bulan masa kuliah aku kena rush untuk prepare semua. Untuk bantuan student Jiji tadi aku bayar upah around RM 200 sebab dia completekan half kayu. balance kayu suami tolong potong. But masa test tu memang aku full buat sendiri. Ingat test senang. Rupanya 1 block sample tu ambil masa 10-20 minutes untuk failed. depends pada kekuatan & jenis kayu. So untuk 1 jam hanya dapat habiskan 4-5 blok sahaja. memang aku banyak habiskan cuti & aku target satu hari nak tak nak kena habiskan 8 hrs untuk satu type test lebih kurang 30 sample tadi. So secara keseluruhan aku ambil masa seminggu just for lab test tanpa berlengah. Rehat just untuk solat & makan bebola 4 biji. Tu rutin aku start pukul 8.30pagi sampai 6 petang.

Dah setel test, cepat2 aku siapkan report. Nasib report ni aku start awal & sentiasa discuss dengan Dr Rohana & Jiji. So siap je test aku focus on result & analysis & conclusion. One part lab test & report dah setel. Then turn VIVA. Masa VIVA aku dapat panel Dr Yasmin & PA Z. Dr Yasmin Jiji cakap OK but PA Z ni aku dengar ni la yang bayak politik lab & x sekutu dengan supervisor aku. Memang berdebar la time tau tu. Doa bayak2. Masa hari VIVA aku bernasib baik. Atas informasi ditukar last minit, jadual VIVA ada perubahan. & most time dah berubah & some panel tu tak tau jadual baru. Memang kabut la hari tu but nasib aku baik, Allah nak tolong, hanya Dr Yasmin je available hari tu & VIVA aku tu mudah, fluent & semua soalana aku dapat jawab dengan baik. Cuma report aku kena collect balik kat panel untuk correction.

Masa aku collect report ni at same time aku ada paper exam untuk subject safety. After je jawab paper aku terus call Dr Yasmin & PA Z. Dr Yasmin cakap dia xde but dia letak report & comment kat ox luar bilik dia. Ok aku collect. Dia kata dia faham aku kerja so memang dia saja buat major correction so aku ada time untuk repair report dalam masa 2 minggu. Most correction berkaitan grammer. memang aku akui English aku tak bape bagus and dalam kabut tu aku tak ingat nak check grammer tru online & similarity checking. Ok bab Dr Yasmin lega dah tau pe perlu tukar. Then aku jumpa PA Z.

Mak ai, pedas giler dia comment aku. every word report aku dia check depan2 aku. Start dari abstarct kot. Then dia boleh cakap ape aku buat totally salah. Salah concept, salah reference journal, salah standard. Siap cakap aku tak discuss ngan supervisor. Menangis aku balik tu ngadu kat suami aku & Dr Rohana masa tu. Dr Rohana pun tak puas ati dengan comment PA Z. Dia cakap ape aku buat tu betul. Takkan semua salah. Dr Rohana punya nak sorok dari aku masalah dia dengan PA Z sampai terlepas jugak. Cuma Dr Rohana profesional just cakap aduhai mak cik tu. Kagum aku cara dia tak campurkan masalah peribadi.

Masa repair report ni memang aku sangat stress. Pikir2 last-last aku buat 2 revision report. Satu version based on comment suprvisor & Dr Yasmin. Satu version lagi based on kehendak PA Z. Time ni aku redha dah, memang fikir aku akan fail takut PA Z reject report aku. So aku berhempas pulas study balik kehendak PA Z yang memang totally berbeza dengan pe yang aku buat. aku buat based on BS standard PA Z nak based on MS standard.Nasib result test aku masih valid.

Finally hantar report ke Dr Yasmin untuk approval of correction ok fine Dr Yasmin sign sahaja. PA Z tu yang berdebar. Masa anta tu dia baca jugak memang pedih telinga dia comment english aku. Then dia sign and tulis comment. aku tak tau pe dia komen. Then dia bagi balik kertas komen tu & report aku. Aku baca la komen dia. Alhamdulillah dia agree accept report aku. Aku cam tak percaya. Dia siap cakap, lain kali buat betul2 sebab budak2 nak jadikan reference. Fuih. Syukur sangat2. Happy giler. Yahoo pastu baru aku fikir untuk raya.

Dari pengalaman aku ni, aku sentiasa usaha doa & redha. Tapi aku sikit frust & tak expect setinggi2 education seseorang tetap tak dapat bezakan masalah peribadai & kerja sehingga menyusahkan orang lain. Kat mana2 pun tetap ada politik kerja. Tapi yang WIN nya sem ni aku skor pointer tinggi. Sebab kedua2 subject aku dapat A. Dalam cabaran dissertation tu akhirnya dapat kepuasan. Syukur sangat. Aku ingat fail tapi dapat A rupanya.


Sem 4
Cabaran sem ni paling kelakar aku rasa. Aku tinggal subject elektif sahaja. Aku ambil 3 subject sekali sebab nak habiskan study cepat. Aku ambil Law, Construction plant & risk management. Law and subject plant takde masalah. Cuma subject membaca memang aku x suka sangat. Penuh otak. Aku nak focus pada cabaran class risk management.

Masa nak register lagi ada problem. Masa aku dulu subject ni subject elective tapi bagi budak2 student baru ni subject ni dah upgrade jadi core subject. So dalam sistem masa aku nak register memang takde subject ni. Turun  naik lah aku jumpe coordinator & call supervisor. Last skali dorang tolong open untuk aku. Rupanya aku sorang je yang nak ambil sebab student lain semua dah penah buat. Dah setel tu masuk kelas memang tau Dr Intan yang ajar risk. Masuk kelas memang ada member dah ngan Umi. Register la satu group project. Yang lain semua budak sem 1 & 2. So aku kira senior lah. Semua aku tak kenal. So group aku time tu cuma aku & Umi sahaja.

Bila next week rupanya group kiteorang dah jadi 4 orang. Sape lagi dua orang memang kami tak tau sampailah turn nak kena group presentation. Untuk kelas ni Dr Intan tak mengajar. Sesi discussion sahaja. mean every group akan dapat satu topic dalam sylibuss then kena present to class. Evaluation individu dibuat based on presentation topic ni. Group kiteorang group last skali, kalo tak silap Group 8. Masa lagi 2 minggu nak present baru la aku & umi cari group membe ni. Sebab senyap je.Dah kenal group membe buat group whatapps. Everything fine. Masing2 bagi pendapat nak buat camne. Tapi budak dua orang lagi ni slalu cam blur2 la. Sebelum present tu dah jumpe Dr week sebelumnya. Pastu kami masing2 betulkan part masing2 ikut fahaman & perbincangan masing2. Time present, budak berdua tadi aku namakan F and S ni yang tolong printkan sebab dorang kata ada tambahan nak masukkan last minit. Rupanya pe yang dorang bawak untuk present tu part aku & umi yang old revision. So present memang teruk lah. Aku yang kena paling teruk. Down giler kot time tu. 3 hari juga aku tak dapat tidur sebab markah ni dikira individu mark. Yang aku & umi tak boleh terima budak dua orang bukan nak bantu kiteorang boleh siap gelak2 kat depan tu. 

Part diorang punya lah bagus takde salah langsung pun. Aku pun cuba sedapkan ati memang aku yang buat salah kot. Takpe lah benda pun dah lepas cuma betulkan balik untuk final report ke Dr. Aku bagi tau group aku aku dah betulkan part aku nanti diaorang betulkan part masing2. Masing2 diam dan masa aku nak anta ke Dr aku tanya S ni sebab kebetulan kat surau jumpa. Boleh pulak dia kata dah jumpe Dr. Aku tanya lagi bila jumpa Dr lepas presentation ke? Boleh S jawab jumpa Dr sebelum presentation dah tanya habis. Argh.. Angin la aku. Aku & Umi dah kena bom ni. Before ni umi dah suspect budak2 ni mendajal tapi aku nafikan sebab aku rasa aku buat memang salah patut pun present teruk. Bila dapat tau cam ni memang tak dapat terima. Ada pulak masa jumpa lecturer kata part time study & busy kerja.

Pastu dah habis presentation untuk sylibuss ada satu lagi project group untuk risk assessment report for project. Memang daripada awal Umi dah bagi tau buat Duke Highway. Sebab dia keje situ & report dah ada. Aku pun dah dapatkan contoh report dari kawan lain yang dah buat semester sebelum ni. Topic Highway juga sebagai rujukan. Lagi seminggu nak anta report budak F & S ni boleh diam je. Aku tanya dalam group kata nanti dorang tambah pe yang perlu. Sampailah hari sebelum nak hantar, baru budak F & S ni tanya betul ke report nak kena anta esok. Aku & Umi angin lah. Kami tak tido seminggu siapkan report dorang boleh tanya camtu pulak. Aku & Umi malas nak gaduh2. Aku cakap lah takpe kami dah siapkan. Dah buat seminggu. Budak F & S ni boleh jawab OOO yeke nape tak ajak kami buat sekali. Padahal sebelum tu aku dah tanya kot part ape yang dorang nak buat. Pastu boleh lak tambah takpe akak2 email dlu nanti kami baiki and print. Amboi senang sungguh keje korang ye. Kami buat penat at last ko nak touch up skit2 pastu nak kata korang yang buat. Aku & Umi kata xpe lah kami print sendiri. Mati2 budak2 ni nak jugak print. Kami buat tak tahu je lah. Esok tu pun memang ada test risk jugak & report kena anta pas habis test.

Esok nya hari test and submit report tu, kami dah setelkan report. Buat yang mana mampu kami nak focus umtuk test pulak. Curi masa kerja kat ofis untuk study untuk test malam tu. Boleh pulak budak F & S ni whatapps minta maaf & kata tak perlu letak nama dorang dalam report. Kami ni pun malas nak gaduh2 cakap takpe la dah siap pun letak je nama budak2 ni. (Padahal ikut ati marah memang nak buat camtu pun tapi fikir takut effect markah hadamkan aje la). Tapi budak F & S berkeras juga minta maaf kata tau slah dorang tak buat keje, buang je nama katanya. Aku & Umi malas layan. Pastu lepas lebih kurang 30 minit si F ni whataps kata' Tapi kan kak kami baru baca balik soalan assgmnt ni ape yang kite buat tu salah. Dr tak cakap pun pasal project Highway dalam list, yang ada construction, hospital, shopping mall, business risk. Kami dah buat backup report shopping mall. Tapi baru start pagi tadi. ni dalam process nak siapkan'. Kalau korang jadi aku ape korang rasa??? Aku dah tak tahan time tu jugak aku maki budak2 ni. Buat pe nak selfish, kalau tak setuju topic bagitau awal2. Benda dah siap baru nak cakap. Lagi pun mustahil report boleh buat dalam masa sehari. Mana dorang dapat result questionnare. Semua tu kena prepare awal. Time ni aku & Umi dah tau kami kena dajal sekali lagi...........

Aku dah la risau markah individu tadi dah teruk. Ni lagi budak2 ni nak buat hal. Nasib baik juga report tu Dr suh anta next week. Malam tu jugak kami tanya Dr betul ke topic kami salah. Dr kata mana awak tau topic salah. Kami tak citer panjang la dengan Dr. Just bagitau sebab group member kata salah topic but dorang ada buat report backup. Mungkin Dr dapat detect Dr just kata'Kamu tak susahkan orang, tapi orang susahkan kamu, better seperate group'. Huhuhu. Finally kami decide seperate group. But kecoh la budak2 kelas tanya nape nama berdua je dalam report. Kami senyum aje lah..

Ni lah cabaran paling angin and kelakar aku rasa. Kena dajal dengan group member sendiri. Masa aku citer kat suami aku, selalu dia kata ok biasalah tu. Tapi kali ni dia pulak yang angin. Kata jangan sampai budak2 tu jumpe aku time kerja nanti. Marah sangat lah tu. Tapi tu lah aku pelik gak nape lah budak2 ni perangai camtu. Patut kerja sekumpulan buat lah sama2. Tak penah lah aku jumpa perangai camni. Muka je cantik pakai tudung labuh, baju kurung tapi perangai macam tu.

Dalam marah2 aku, aku sampai cakap takpe Allah ada. Mungkin semester ni ko lepas, sem lepas2 ni ko tak tau lagi. Allah Maha Mengetahui. Dan Aku syukur & lega akhirnya sem ni aku berjaya complete Master. Penat bahagi masa dengan kerja, keluarga & belajar akhirnya berbaloi. Sekarang tunggu masa untuk Konvo je. Tapi tak tau lah bila Konvo tu hope sebelum aku bersalin anak ke 2. Hadiah untuk suami & anak aku for new baby. Alhamdulillah.

Thursday, 17 March 2016

Aku Engineer, Student Part Time & Isteri cum Ibu

Assalamualaikum,

Dah lama tak menulis di blog.... Permulaan perjalan harian bagi tahun 2016 sangat sibuk. Lately ni baru lapang. As Engineer dan Student Master Separuh Masa sangat mencabar. Tambah Lagi berstatus isteri dan ibu.

Hari ni saja nak cerita rutin macam mane menjadi student part time. Last aku post hari tu pasal cara mendapatkan biasiswa Mybrain15. Memang membantu sangat2. Tak keluar duit satu sen pun untuk yuran semester. Semua diuruskan pihak KPM dan universiti.

Ok untuk semester ni aku dah masuk sem 3. Alhamdulillah lulus exam2 yang lepas. Ape yang penting jadi student part time pada aku adalah support by sekeliling dan juga cara pembahagian masa.

Aku bersyukur suami, ibu dan famili banyak membantu dan toleransi especially tang penjagaan anak aku time ade class, exam or test. Ade anak kecil bukan senang. Tapi lama2 anak akan faham bila dah selalu sanagt ibu nya balik malam2 if ade class. Sepanjang buat Master ni aku hanya amik 2 subject sahaja per sem. So akan attend class 2 hari seminngu. Class bermula dari pukul 6 or 6.30 ptg . Duration dalam 3 - 4 jam per class depend pada kredit hour. So paling lambat habis class dalam pukul 10.30 mlm. Sampai umah dalam 11 lbih. Time ni memang kesian tengok muka anak dah tido tepi suami.

Aku juga bertuah sebab dapat boss yang supportive. Siap cakap kat aku if ade buku2 yang nak beli boleh pakai duit company. Kalo ade class aku dibenarkan keluar awal. Biasanya aku akan keluar dlam 4.30 camtu. Tapi this sem aku buat dissertation @ thesis sekali. Untuk dissertation ni aku gerak awal dari kebiasaan lebih kurang pukul 3 sebab supervisor aku available jam 4 ptg. Selain dari keluar awal, company ade kelonggaran untuk cuti study tanpa tolak cuti tahunan aku.

Part membahagi masa ni pun memang penting. Terutama time ade assignment, test and exam. Biasanya memang aku akan study or siapkan assignment time anak aku tido or aku bangun tengah2 pagi buta dalam jam 4 before subuh. So meleretlah sampai waktu nak bersiap2 nak pergi kerja. Kadang2 tu memang terbabas juga, sebab anak aku ni jenis senang terjaga. Bila dia terjaga ikut mood dia la. Time baik ok la, dia akan tido or minta susu aje. Kalo mood dia Tak OK, memang dia akan paksa aku tido semula. HUHUHU. Time ni memang berangin jugak lah. So, nak tak nak aku kena setelkan semuanye juga. Kalo terjadi cam ni aku akan buat assgmnet or study time lunch hour. But memang limited. So sebagai conclusion memang kenalan plan and better buat keje awal2 jangan last2 minit.

Kawan class and group membe juga perlu diambil kira untuk keje group. Kalo dapat group membe ok ok la keje korang. Pengalaman aku la B4 ni, budak2 fresh yang full time, diorang ni jenis KEREK. Sorry cakap. Budget bagus and tak nak geng ngan budak2 part time. Most ramai yang macam tu tapi ade juga segelintir yang ok.Aku bersyukur memang rezeki aku dapat join ngan budak full time yang baik. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan aku. So bila dalam group whatapps kami senang berkomunikasi, bincang, share solution and senang dapat information past year question. Aku juga tak nafikan most student full time ni jenis rajin dan up to date. Mungkin diaorang just focus untuk study jer compare to part time student memang bekerjaya je semua. Ade juga yang dah masuk 40 masih ade semangat belajar. Yang berpangkat Ir pun ade. Kagum betul aku dengan semangat dorang ni.

Ramai yang tanya nape nak buat Master. Pada aku, aku takde jawapan yang memuaskan or target cam orang lain yang kate nak jadi lecturer or nak naik pangkat. Aku hanya minat nak sambung just untuk knowledge lebih2 lagi ade peluang dapat Biasiswa. Kalau aku tak diberitahu adanya skim Mybrain15 aku tak rasa pun aku nak sambung Master. Peluang dah ade depan mata, buat ape lepaskan. Rezeki kalo naik gaji tu aku serah je pada Allah. Ade juga kata nape x buat Ir je. Aku jawab akan buat lepas habis Master. Tapi right now aku rasa masih tak bersedia lagi walaupun dah hampir 7 tahun bekerja. InsyaAllah kalau dah ready, ade rezeki aku akan buat juga Ir tu. Amin..

Wednesday, 13 May 2015

Majlis Perkahwinan di Sri Damansara Club

Pengalaman indah sebagai seorang isteri bermula pada 31.08.2012. 

So nak di jadikan cerita dengan title di atas. Sri Damansara Club menjadi tempat persandingan belah aku. Actually, aku penah borak santai ngan arwah ayah nak buat majlis kahwin kat sini. Masa tu teringin sangat after attend kenduri atok sedara (pak cik ayah). Atok Zakaria Bagan. Memang slalu wat kenduri kat situ. Masa gi kenduri tu, seronoknye tengok pemandangan kat situ. Tenang, cantik, santai. Then mula lah berangan bagai.

Sebelum betol2 nak decide tempat ni sebagai tempat sanding aku, aku ade gak survey dewan2 sekitar Sg. Buloh, Damansara & Kepong. Memandangkan aku hanya ade lebih kurang 4 bulan untuk plan segala bagai persiapan (sebab bulan 4 tu baru dirisik oleh famili mertua then terus tetapkan nak kawin masa merdeka). Antara Dewan yang berdekatan seperti berikut:-

1) Dewan MBSA - Bandar Baru Sg. Buloh, Paya Jaras, Kepong, Sri Kundang. Kalo tak silap sewa dewan hanya RM250. Memang murah. Tapi tak de rezeki. Full Booked.
2) Kelab Rahman Putra - Dewan aje RM5000. Belum masuk food. Aku ade gak minta quotation. Semua skali hampir RM40,000.
3) Dewan RRI - Full booked
4) Kelab Pertahanan awam. Full booked.
5) Sri Damansara Club - Stand by. Sebab ade sorang lagi tak confirm date. Dewan dalam 1K. Makan and khemah boleh guna katering sendiri.

Masa tau Sri Damansara ni still available, sonok gila. Kalo tak mungkin aku buat kat Kelab Rahman Putra. Rezeki aku dapat gak book untuk 1.9.2012. Alhamdulillah

Jom layan gamba2 sekitar perkahwinan aku di Sri Damansara Club. Korang boleh tengok ape kelebihan buat Majlis melalui gamba2 aku ni... ;-)


 Lokasi berdekatan Masjid Sri Damansara



Lobi untuk sambut pengantin & VVIP

Lobi luas dan kemudahan parking sekeliling lobi

 Hall masuk yang cantik

Main pool boleh nampak after turun dari tangga. Cantik kan?

 Ni menuju ke khemah sebelum masuk ke dewan. Dapat tengok view kolam tadi.

Bilik dewan yang ku pilih, Saga Room. Cermin di bahagian belakang membuatkan dewan ini kelihatan besar. Boleh muat dalam 10 meja.

 Pelamin dalam dewan

Selesa untuk bergamabar beramai2 bersama keluarga

Suasana di kemah. Ditepi kolam. Biru tenang jer

Muat ramai tetamu. Meja beradap berlatar belakangkan kolam. Suasana tepi kolam juga menarik, tetamu boleh lepak santai

View meja beradap lagi

Ha. ni paling win. Background untuk bergambar. memang cantik

Lagi view background untuk photo bersama tetamu

Untuk sesi photoshoot pun leh buat sekitar kawasan majlis. tak payah nak pening2 cari kawsan lain.


Untuk sesi bergambar romantik  bersama suami, aku wat kat situ jugak. Sebab kawasan sekitar dewan Sri Damansara Club ni memang sesuai. Ala- Ala Garden gitu. So pada korang yang tengah mencari lokasi perkahwinan sekitar area Sg Buloh, Damansara, Kepong, boleh try survey Sri Damansara Club. Dulu aku berhubung dengan En Zabri, untuk ape2 event dia boleh uruskan. Bilik dewan2 pun ade macam2 untuk korang pilih.

Monday, 13 April 2015

Makan sedap

Assalamualaikum...

Memandangkan aku orang Sg Buloh, so aku terfikir nak senaraikan beberapa tempat best untuk makan. Tempat2 ni memang aku suka pergi, sedap, murah dan berbaloi2. Sape2 yang datang  Sg Buloh boleh cuba. Takkan menyesal.

Aku start dengan breakfast. Biasanya breakfast kalo makan kat kedai aku suka yang ringan2 aje. Macam roti canai, kuih2, lontong. Paling heavy pun Nasi lemak la. Ni aku senaraikan tempat yang selalu aku gi ngan famili.

1) Warung Roti Canai Pak Sarip.
Warung ni terletak dekat Kg Melayu Sri Kundang. Berhampiran tasik biru and pasar pagi kundang. Kalo aku balik umah sendiri kat Laguna Biru mesti minum pagi kat sini. Biasa kalo makan kat tempat lain, roti canai kosng dengan roti telur, tekstur nye sama je rasa kan. Tapi kat sini... Roti canai kosong dia sedap, garing sangat. Roti telur pulak lembut. Lain2 rasanya. Lagi yang orang selalu order Roti Sardin. Nampak pun macam sedap. Try lah kalo tak percaya.

Roti canai garing...Kruk2

Biasa warung ni memang penuh giler dengan pengunjung. Parking je tepi2 jalan asal tak block lorong masuk rumah orang. Tak caya tengok gambar bawah. Menariknya, kuali goreng roti canai ni ada lebih kurang 6 kalau tak silap. Tauke nye sendiri dan anak beranak dia yang tebar sendiri. Kalo korang gi warung ni aku rekomen, makan aje kat sini. Kalo tapau/bungkus memang lambat dapat. Beratur punyelah panjang. Siap ade no giliran lagi. 
Banyakkan kuali goreng dia..
Ramai makan sini.. 






2) Warung kuning (Kedai Latip)

Kedai makan ni berwarna kuning terletak tepi jalan dan berhadapan lorong nak masuk ke rumah Arkitek Terkenal Hijjaz kasturi (Rimbun Dahan). Aku slalu makan nasi lemak kat sini. Nasi lemak ni kalo bungkus dia bungkus comel2. Ade daun pisang lagi. Harga rasa sekarang RM1 kot. Dulu2 dari 60 sen then naik sikit2 ikut perubahan zaman. Kat sini pun ade macam2 kuih muih harga 40sen sebiji. Slalu aku beli kuih vade dia. Sedap. arwah ayah pulak suka sangat kuih lopez dia. Makan ngan kuah gula merah dia pergh... Sedap. Kat sini pun ade lontong. Aku takde gambar kedai ni. Tapi dari clue aku bagi ni korang leh jumpe kedai ni. 



Nasi lemak tu lebih kurang camni rupanya..

3) Restoran Rasa Mas 
Ade dua restoran. Satu terletak berhadapan Masjid bandar Baru Sungai Buloh. Satu lagi lorong depan sebelah kedai buku mengadap jalan raya. Kat sini pun ade roti canai. Banyak gak kuih muih. Lontong dan mihun sup pun ade. Kedai ni memang sentiasa penuh. Hari jumaat lagi penuh sebab orang nak solat jumaat. Aku pun suka gak makan lauk pauk tengah hari kat sini. Lauk pauk dia just biasa2 aje. Tak la sedap sangat but consider ok. . Bila kite makan kat sini, kita akan rasa macam makan kat rumah. Compare kedai makan lain,kalau sedap kite cakap wow sedap. Kalau tak sedap memang mengutuk gila. tapi  kat kedai ni lain lah.. memang lauk biasa2. Macam makan kat umah. Susah nak describe macam mane. Korang cuba lah. Mungkin dia tak kai bahan perasa kot... Gambar pun takde gak, sebab kalo dah masuk memang berebut cari meja makan aje..Hihihi

Then aku jump pulak makan tengah hari best. Makan tengah hari yang sedap biasanye kat umah aje lah. ni aku nak rekemen kedai selain makan nasi lauk pauk. Kalo lauk pauk aku gi kedai Rasa Mas tadi jer.. Takde lain.

1) Kedai bawah pokok 
Kedai ni terletak dekat2 jugak dengan warung kuning tadi. Paling senang kedai ni dekat dengan tadika PASTI. Korang parking je kat depan tadika ni. Nampak lah kedai bawah pokok ni. Kalo tak silap sepupu aku panggil kedai ni kedai Makcik Ros. Aku suka giler makan ABC special kat sini.Sedap sangat, macam2 dia letak, jagung, cendol, nata di coco, ais krim, biji selasih, sagu mata ikan, kacang. Puas makan. Selain ABC, adsa koktel, cendol, air jagung, ABC biasa dll. Masa makan ABC ni slalu aku perhatikan suami mak cik ni potong ais guna gergaji. Gila klasik kan.. Makan ade jual mee kari, laksa, rojak. Aku penah try rojak sedap gak. Rojak ni ade atuk & nenek tu yang serve. Romantik je aku tengok dorang. Kat kedai ni tak de kipas, bawah pokok je. Natural air. Kalo nak makan kat sini kira nasib gak. Kadang2 tutup. Tapi kalo buka memang penuh aje meja2 tu.

Sumber google

Baru habis makan ngan my supergirl
 

2) Ilin Cendol
Kedai ni pun ok gak kalo nak makan ABC. Walaupun nama nye ilin Cendol tapi aku lagi suka ABC dia. Makanan Mee Udang dia memang Super.. Ramai yang kate. Aku tak makan udang so tak berani nak komen. Aku ngan husband suka Mee Kari dia. Tauke kedai ni Kak Lin, Ex-Boss aku masa keje pas SPM dulu. Pandai dia cari duit kan. Bercita2 besar. Good luck for U. Loaksi kedai ni tak jauh dari kedai bawah pokok ni. Tepi jalan pun boleh nampak. Makin besar kedai dia dari sehari ke sehari. Tak silap sekarang pun ade yong tau fu.. 
Pandangan kedai boleh nampak dari tepi jalan 

Cendol dan Mee Udang.. Memang diserve ala claypot
Sekarang kite beralih ke Makan Malam pulak. Makan malam paling happening bagi aku. Lebih2 lagi kalo gi ramai2. Kira Sungai Buloh ni boleh kategorikan syurga makanan sedap. Hihi puji melambung lak. Ni memang tempat2 yang confirm aku pegi lebih2 lagi kalo baru dapat gaji, lebih duit, terasa nak makan sgt2 or request daripada seseorang.

1) Sate Sri Subang (Sate Yan)
Sate subang ni dah lama since aku kecik lagi. Dulu ibu aku gaji je memang beli lah makan ramai2 makan besar. Terletak dekat depan traffic light menghala ke Kuang, depan Tadika PASTI. Tepi jalan juga. Sate ade ayam, daging, perut. Harga tak silap sekarang dah 70 sen ke 90sen. Baru2 ni dia dah ade macam ruang tertutup 2 tingkat kot sape yang nak makan situ. cantik gak. Penah try makan kue teow goreng sedap jugak. Cuma tak bape best, kat situ mungkin tak cukup staf nak layan order bayar. Dorang more pekerja yang bakar sate aje. 

Ade 2 
Sumber Googlle

2) BBQ dan Steam boat
Ada 2 temapt boleh try BBQ dan steam boat ni. Lokasi masih di Kuang. Berhampiran Tadika PASTI juga. BBQ Land. Ni memang puas makan. Bertambah2 makan sampai Muntah. Hahaha. Harga pun masih macam dulu.  Lagi Satu Kafe DManggis. Kat DManggis ni pun boleh order makan ala-cart goreng2. Sila layan gambar di bawah
BBQ Land. Nampak Kain rentang ni dari tepi jalan.

Kawasan parking di BBQ land
Ni pula Kafe Dmanggis

Pandangan depan kafe

Masak sampai hangus

3) Tree Steak House
The Best Western Food. Tak percaya, cuba lah. Dengan harga yang sangat berbaloi, pekerja yang ramah dan cekap, Cepat serving dan paling best makanan yang sedap. Restoran pun telah banyak diubah suai. Memang tauke kedai ni prihatin dengan kehendak pengunjung. Kalo dulu, beratur nak tunggu meja. Rasanya sekarang dah better. Orang sanggup tunggu lama sebab sedap dan murah. Aku memang suka order Cengal, Ayam lembut dengan sos black paper + Cili. Husband suka Black paper lamb dia. (Sama macam arwah ayah). Kedai ni terletak tepi jalan berhadapan masjid Paya Jaras. Depan sikit ade Kedai Western Food Gak Cowboy. Tapi aku tak rekomen. Buat sakit ati je bila ingat dulu masa pregnant penah kempunan makan kat situ. Supervisor kat situ bajet bagus aje. Mintak mayonise pun nak charge. Pastu leh suruh kita faham diorang lak bila kite tunggu dekat sejam makanan tak sampai2. Cakap tak mesra lak tu. Memang pangkah XXXXX la. Asal lalu situ je, mesti suami perli2 ajak makan situ. No ever la pasni. Nasib baik anak aku tak meleleh air liur sebab tak dapat makan masa pregnant tu...


Chicken Chop + Cengal. My favaroute. Wala wei sedap

Black paper lamb

Cuba tengok harga, berbaloi2

Lokasi kedai



So pada yang dah datang Sg Buloh, tak rugi ke tempat2 yang aku rekomen ni. Harga yang reasonable & paling best sebab makan pun sedap. Sg Buloh memang SYURGA MAKANAN.

Wednesday, 25 March 2015

Restoran Choleq yang tak berapa molek

2 minggu lepas punya cerita. Aku dan suami, serta ibu, anak aku dan muklis (anak sedara) berkesempatan turun ke Cheras. Memandangkan dah dekat dengan Kajang, hari pun dah nak senja, perut pun lapar.. So aku decide ke Restoran Choleq.

Restoran Choleq ni penah masuk JJCM. Aku pun ade surf kat intenet sal restoran ni. Ramai kate sedap. Kira selera Pantai Timur.Terletak di Jalan Reko, Belakang Petronas. Mula2 cari kai waze, terlajak sampai kedai hujung. Area jual perabot. So patah balik and google jumpe la ayat restoran ni terletak belakang Petronas.



Pandangan restoran (sumber google)

Sepanjang aku meeting kat site Semenyih, memang teringin sanagt nak makan di restoran ni. Tapi tak penah lagi berkesempatan. Memang review memuaskan dari orang yang penah try. Masa otw ke restoran ni, memang aku promote habis ngan ibu & suami aku. Sedap orang kata.

So bila sampai kat restoran ni, nampak dapur kecil letak kat luar kedai. Kira dorang masak goreng2 kat situ. Time ni ramai gak famili yang makan. So, tiba time order. Mak ai pe kebenda makanan ni. Target memang nak makan nasi. (perut tengah kebulur masing2). Ingat kan murah, tapi mahal rupanya. Before ni baca dalam Rm3.50 je sepinggan. Tengok hari tu RM 8.90 and above sepinggan. 

Pastu dalam menu tu siap ade gamba pinggan 3 jenis size. Aku pun tanya kat budak order tu.' Ni gambar ni macam mane kira' . Dia pun jawab dengan nada tak best ' kalau yang sedang tu akak kali lah dengan 2, kalo besar kali 3 harga dia'.

Aku kan 1st time datang, mane tau size satu pinggan tu besar mana, banyak mane. Tak pe lah mungkin soalan aku tanya tadi salah kot. So aku pun order lah Choleq Ayam Cherang untuk aku & suami share (suami tak makan pelik2 selain ayam & daging.. Huhuhu). Untuk ibu dan muklish amik Choleq seafood (tak ingat namanya, harga tak silap RM14.90). Tambahan jemput maklah (RM2.00).

Choleq Ayam Cherang & Jemput Maklah

Bila sampai je ape yang kami order tu, jemput maklah just cekodok discurahkan kuah sambal macam kuah kopok lekor cair. Then untuk choleq ayam cherang ni, isi ayam campur cekodok dan paru dicurahkan dengan sos yang sama jugak. Untuk ibu, choleq seafood cekodok dan timun serta sos sama, beza hanya ade udang, sotong dan fish ball.


Ibu sampai terbatuk makan share dengan muklish
Serius pada aku, makanan ni biasa2 aje rasanya. Tak berapa molek pun. Macam kite cicah cekodok ke, sotong tepung goreng ke dalam sos kopok lekor yang cair. Ingatkan macam rojak ade kacang bagai tu. Untuk makan santai lepak2 minum petang sesuai lah. Nampak gambar di atas, ade otak2. Kira itulah makanan penyelamat kami semua. Actually restoran ni ade gak nasi, tapi menu tu dijual sampai pukul 4 ptg shaja. Selain tu, ramai order maggie ketam. kalau tak silap harga Rm22 ++.

Mungkin makanan choleq ni tak bape sedap bagi tekak aku dan famili aku. Mungkin sedap pada orang lain. Ape lagi yang tak molek nya tentang restoran ni adalah pekerja nya. Most pekerja budak2 awal 20-an kot. Macam baru SPM camtu. Keje pun main2 je aku tengok. Bertepuk tampar laki pompuan. Aish.. Tapi banyak review customer bagi tau pekerja kat sini banyak kali tukar2. So pada tauke restoran ni, improve kanlah ape yang patut.

Sekian...



Monday, 9 March 2015

Kerja Sebagai Engineer

Masa kecik2 dulu tak penah terfikir pun nak jadi engineer. Dulu cite2 nak jadi cikgu.. Pastu naik tingkatan 1 nak jadi akauntan lak (sebab ibu aku eksekutif akaun-slalu doa aku jadi cam bos dia). Cite2 jadi akuntan tu hampir tercapai. Sebab pas PMR aku dapat masuk kelas akaun kat Sek Men Bukit Gading.

Macam mane leh terjerumus dalam bidang engineering ni???
Hihihi sebab aku gatai tangan gi amik borang kat sek teknik. Gi dengan best friend timah. Dah amik tu dapat lak. Padahal tak penah tau pun pe benda engineering tu.

Fisrt masuk sek teknik rasa tak best sangat. Sebab timah yang apply sekali, tak dapat masuk awalnya. Tak best lagi sebab sek tu ramai lelaki compare girl. Lagi tak best minggu orientasi kena buli ngan senior. Nasib baik aku outsider.. Sian member2 yang tinggal kat hostel. Tak tido mlm. Berjaga kia mulai bagai. Prep.. semua kena kawal. Dalam sebulan pastu baru lah timah masuk. Rupanya dalam senyap, ayah dia buat rayuan. Then adelah geng sekolah.

Tak nak citer bayak sal sek. teknik. (kang merapu jer lebih).. So, pas habis SPM, dapat lak tawaran UiTM. Disebabkan amik Kejuruteraan Awam kat Sek. Teknik so 1st choice of course lah Civil Engineering. (Padahal dalam hati nak amik Quantity Surveyor. Sebab dengar cikgu citer macam best ajer. Buat akaun gak macam akauntan, cite2 aku kan).

So proceed Diploma kat UiTM Jengka & degree kat UiTM Shah Alam. Banyak memori. (Suka Duka.. UiTM dihati ku)


Logo UiTM di hatiku



Pengenalan kepada bidang Kejuruteraan Awam or Civil Engineering. (Dari pandangan aku)

Bila cakap sal awam, mestilah bidang kejuruteraan awam ni berkaitan keperluan awam. Compare to others engineering such as Electrical, Mechanical, Oil & Gas, Automotive etc. Contoh keperluan  awam seperti struktur bangunan, jalam raya, bekalan dan rawatan air, geoteknik (Tanah) etc. Kira apa saja hak wam yang Nampak nyata.. lain orang lain pandangan nya.

Ape yang aku nak share pengalaman kerja. Bidang atau organisasi mana yang patut di pilih selepas tamat bekerja. Sebabnya bidang kejuruteraan ni banyak dimonopoli oleh kaum adam. Tapi itu tak bermakna kaum hawa ni tak mampu atau tak layak bergelar Engineer.


Menara kebangaan FKA


1) Contractor.
Tahun 2009.
Aku pernah bekerja sebagai Enginner cum Project Manager di sebuah kontraktor Firm. Kontraktor Class A. Bumiputera or Orang Melayu punya. Singkatan aje lah yer. (Demi menjaga reputasi dan sebagai contoh). Syarikat ni terletak di Puchong BPSB namanya. Masa apply keje ni baru je habis final sem masa degree.. Tak sabar nak keje lah katakan. Semangat bekobar2. Macam2 aku apply, macam2 gak aku dapat interview. Kebanyakkan nya tak berapa nak amik sebab Degree tak dapat lagi. So kena tunggu lah lagi sebulan baru boleh itupun at least ade transcript final exam.

Masa interview kat BPSB ni kira rezeki aku kot. Interview masa tu dengan Pn. Maria. Then ade test autocad dengan Kak Diana. Dia suh aku lukis simple building. Aku pun bantai aje lah. Tak jadi pun cam mane yang dia nak tu. After test dan sesi interview, tak sangka lak petang tu terus dapat call, aku diterima keje. Sonok wei time tu. Walaupun gaji tak cecah pun 2k. (What you expect kan budak takde degree. Tapi ade gak member2 lain yang cecah 2k tu. Kira nasib)

Keje kat BPSB mula2nya best. Sebab semua office mate orang melayu. Umur pun muda2 lagi. Tapi lepas sebulan mula lah Nampak politik kat company ni. Aku as staff baru tak bape layan sangat. Pas sorang2 lah blah dari company ni. Then muncul lah budak2 baru, so time aku ni aku ade geng la. Dorang gelar kami as Destiny Child. Kami bertiga (Aku, Izzaty - Safety Officer & Fiza- Quantity Surveyor).

Nape digelar Destiny Child sebab kami kire penyelamat project yang bermasalah. Most project memang bermasalah. Biasanya sal duit lah. Biasalah project orang melayu kan dapat 1st payment, normally akan dihabiskan kepada perkara tak perlu. Beli kete, shopping, melancong, clubbing etc.. (Aku tak kata semua. But memang majority yang aku jumpe memang camtu).

Keje sebagai engineer di company contractor ade best ade yang tak best....

Aku mulakan yang best dulu k..
Ape yang best, dalam menguruskan site, ko akan bekerja as top management. Kira site organization dan arahan ko memang orang bawah akan dengar. Selain tu, elaun akan di bayar banyak merangkumi travel, meeting, makan minum, phone etc. Kat sini kalo gaji kecik pun memang akan dapat imbuhan yang banyak lepas dapat elaun. Best nye lagi, ko akan banyak travel, so sambil keje leh gi jalan2. (Aku dulu puas lah round Terengganu, Johor, N.9 and KL/Selangor). Best lagi masa nak masuk tender, ko akan ade site visit. (kat sini leh tambah kenalan, line. Tapi aku tak suka sebab kiteorang girl2 memang jadi tumpuan lah. pandai kan boss aku tu amik pekerja pompuan aje.. Strategi).

Yang tak best nya...
Ko kena mengadap client dan sub contractor kalau project ko bermasalah. Macam aku nyatakan di atas, most prob sebab duit. Bile duit tak dipam, keje satu pun susah nak jalan. (Unless sub con baik, dulukan duit dia ). Yang tak best lagi, dalam mengadap masalah ni, ko as top management tadikan kan kan, kena pandai kelentong, putar belit, berlakon, bodek untuk puaskan hati orang lain dan dalam masa sama kira selamatkan nama baik company ko. ketiga, tak best kalau gi travel or site kena kai kete sendiri (Aku de pengalaman, tayar kete pecah kat highway Senawang. kena pow RM250rang tukarkan. Tapi pas tawar2 habis gak lah RM50. Pompuan kan mane reti and daya nak tukar sendiri).

Lagi yang tak best...
Masa mostly ko akan habiskan untuk kerja sahaja. Kurang masa dengan keluarga. Sebab keje company kontraktor memang kena keje hari Sabtu. Ade tu hole day cm aku half day aje lah. But ade gak kacau hari Ahad. Kira 7 hari ko kena keje. Sebab site kat pantai timur. Dorang cuti jumaat kan. So untuk pompuan memang agak susah keje dengan kontraktor unless boss korang memahami, korang pun bujang dan family korang memahami.Itu belom masuk waktu bekerja. Ade sampai tengah malam baru habis konkrit or nak cover project timeline. Muka hitam tu normal lah bagi yang betol2 amanah menjaga site and pantau keadaan. Kalo muka putih maksdunya ngularlah tuh... :-).

Contoh keadaan tapak - Panas, bising, berhabuk, bersepah


 Lagi satu cabaran adelah mungkin orang bawah ko lebih pandai dari ko. Ilmu di site susah nak dapat kat tempat lain. Lain site lain cabaran nya, lain cara masalah dan cara penyelesaiannya. Pak2 indon tu lagi terror tau.. Silap2 ko kena tipu.

Aku keje kat BPSB ni 5 bulan je. Sebab aku tak tahan bila life aku cam takede life. Gi keje pagi buta pas subuh, balik malam buta gak. Sabtu Ahad jarang dapat cuti. Masa dengan family sangat limit. Ade gak aku gaduh bagai ngan ibu aku sebab keje tak menentu masa. Penah gak aku travel sorang diri ke Terengganu, Johor, Kena gerak dari umah pukul 4 pagi buta. Penat2 memang penat. And finally aku dapat offer keje ngan consultant. Memang aku aim pun after belajar memang nak sangat2 keje nagn consultant. Horey!!!Sonok.

Pemakaian di site if keje sebagai Site Engineer (Ni masa site inspection)


So sebagai tips, untuk adik2 especially girl cam aku, korang leh cuba keje ngan kontraktor. But jangan terlalu lama dan sayang keje. Once korang dah ade husband ade anak memang agak mencabar untuk organize time korang dengan family. Bidang ni memang sesuai untuk kaum adam. But tak salah cuba, ko akan puas nikmati pengalaman keje, ko tau cam ne nak solve masalah di site yang tak pernah korang belajar, ko akan belajar cam ne nak entertain orang, cakap dengan orang berbagai golongan (Dari kepala hingga ke top management/client yang Dato'2 tu).

2) Consultant
(May 2009 until now)

Actually aku keje ni pun kira nasib baik jugak. Boss masa aku practical kat JKR ajak aku join company abang dia. Kira dia pencen awal kat JKR then join abang dia. So orang boleh kata aku masuk guna kabel lah ( But kabel2 gak, tapi kalo ko tak usaha, tak tunjuk prestasi bagus, tak keje elok2, tak tunjuk attitude yang baik, ko agak ade ke orang nak rekemon ko ngan bagi gaji bagus kat ko????). Itu lah orang kata rezeki manusia hanya Allah yang tahu. Usaha, Doa dan Tawakal penting.

Company ni namanya SSM (singkatan). Kat Wangsa Melawati. Specialist dalam C&S, M&E dan transmission design consultant. Juga antara pakar dalam development power scheme cam Mini Hydro Power plant, Pencawang2 under TNB, Tower2, Forensic Engineering etc.

Ape yang aku nak kongsikan skop keje kat company consultant ni melibatkan banyak skop. Dari preliminary hingga lah hand over. First planning & design. Once dah dapat appoinment letter, kite kena design la project tu dari skop structure, element lain cam electric,mechanical, maintanance cm ne, budget cost (if terlibat dalam tender process). Normally kite nak bagi struktur yang terbaik dan budget yang OK bagi client. Then sambil2 tu submission ke badan2 berkuasa tempatan such as Majlis perbandaran, Bomba, JPS, JKR dll dah boleh start. Next step if terlibat dengan tender evaluation, consultanat memang akan terlibat dengan client dalam selected Contractor untuk jalankan construction kat site. Ni kite nilai dari segi Company background and previous performance, Harga yang contrctor proposed (ikut estimation before), method yang diproposed, Work program dll. Dah select contractor, start la kerja dari kick-off sampai lah habis. 

Untuk skop consultant tak habis kat situ je, kena monitor project gak (behalf of client). Depends on skop yang diberi client. Ade tu kena monitor kat site jugak cam perlantikkan The Engineer or Resident Engineer. Paling tak pun letak sorang Clerk of Work. So kat sini kita pun akan terlibat turun naik site. At least sebulan sekali. Meeting. Depends pada projek, if bermasalah frequency bertambah kerap. Ade juga pihak engineer kena evaluate claim by contractor if QS tidak dilantik.Macam kes company aku more tu special project & skop kerja tak macam building2 biasa, so memang keje QS ni pun aku kena buat.

Finnally bila dah complete development, kena buat defect checking pulak. Biasa ade defect liability period yang contractor kena setelkan before hand over pada client. Kat sini kita as consultant kena monitor and sometime kena recomend design for rectification works. Hand over to client ok lagi tapi yang payahnya kalau nak dapatkan CCC/CF. Memang banyak step nak kena buat. Tu semua pihak kena involved, designer, contractor, client, Malis, BEM dll.




Contoh pelan stadium


Analysis of Stadium Structure
Kelebihan keje dengan consultant...
First, Boleh apply sedikit sebanyak ape yang kite belajar kat University. So ilmu korang tak habis untuk dapatkan Degree or Diploma aje. Keep digunakan untuk menyelesaikan design dan problem berkaitan masalah di site.

Then normally keje kat Consultant, 5 days working hours. Sabtu memang tak keje. So more time with your famili. Keje pun more dalam office. Cuma sometimes je kena gi site or meeting with client. Memang sesuai lah dengan girl. Lebih2 lagi yang ade suami and anak2.

Bestnye lagi selain kite involve design, kite juga sedikit sebanyak tau sal method of statement (MOS)untuk kerja2 di site. sebab kite yang kena approved kan semua materia, katalogue, MOS, Work program yang diproposed oleh Contractor. So kat sini memang perlukan ilmu, pengalaman dan pengetahuan am (cara keje kat site,  tak boleh ikut buku 100%) dalam membuat keputusan. Kira perlu teliti dalam semua aspek untuk memudahkan perlaksanaan keje di tapak TAPI dalam masa yang sama perlu ikut Design, Standard, Specification & Code of practice yang telah ditetapkan.

As consultant of course kite perlu menjaga relationship dengan both client and Contractor. Kat sini kite kena bijak dari segi emosi, mental dan juga interaksi. Kalau ikutkan memang pening nak layan kerenah both of them degna ditambah masalah di office sendiri. tapi pengalaman mematangkan kite.
Banyak ilmu boleh dapat. Lagi banyak masalah lagi banyak ilmu.

Gi site inpection sambil bawak anak & suami


Dalam kelebihan macam biasa ade juga kekurangan...
Biasanya dalam nak advise orang la, kite memang kena kuat hadapi cabaran mulut2 puaka dan pemikiran pihak lain. As client, kadang2 dorang ni nak kejar target sampai mulut memang kurang ajar dan sasarannya adalah consultant. So kena banyak sabar dan pengalaman dan ilmu sangat membantu untuk tangani client2 yang berlagak bagus (but sometime memang ade yang bagus pun.)

Kadang2 kena balik lewat dan overtime untuk siapkan tender or drawing lebih2 lagi time nak masuk tender or nak buat tender or nak start construction. Biasa keje 5 hari keje cukup 8 jam dah boleh balik, but bila ade kes camni memang kena stay up. Normally yang terlibat dengan perbincangan among Engineer dan Drafter/Drafman. So, kenalah ready cakap ngan husband siap2 kena balik lewat malam or balik esok aje. Hahaha.

Lagi tak uka bab consultant ni bila berurusan dengan badan berkuasa tempatan. Normally yang payah sikit kelulusan by Majlis Perbandaran. Memang la dorang ni mengamalkan piawaian untuk meluluskan sesuatu pelan. Tapi ape yang aku perhatikan, biasanya dorang ikut kepala masing2. Lain orang lain komennya. Aku slalu kena hadap kes2 camni. Pernah projek yang sama tapi taman lain2, jalan serentak, tapi bila nak dapat kelulusan, satu lulus yang satu lagi tak lepas. Alasannya sebab Pegawai lain, ade cara lain2. Hai tak ke susah camni. Kite as consultant pun nak expalin kat Client memang payah lah. So jalan selamat, wat meeting between kami (consultan & Client) gi jumpa pegawai Majlis. So kat sini barulah Client faham situasi &  tak senang2 maki kat kite.( :p perumpamaan sahaja)

As recomended, sektor Consultant memang sesuai untuk girl dan juga lelaki. Banyak ilmu melibatkan teori, personality, communication dan presentation akan digunakan dalam melayan kerenah orang dan masalah kerja.

3) Developer/Client
(Tak penah involved, berdasarkan pemerhatian & pengalaman berusrusan sahaja)
Ok, sape yang dapat keje dengan company2 besar biasanya developer &skop keje korang as Project Manager/Project Engineer memang bertuah. Dengan gaji korang yang best, keje relaks (just monitor project, lead meeting, liasion dengan Boss2 korang aje), pakai smart2,kawan2 pun ramai,Bile meeting.. just tanya ade problem tak? Macam mane nak solve? bila nak proposed? Warning2 sikit2 kat kontraktor supaya capai target... Pastu brief kat boss.
Senang kan keje tu..

Tapi...
Pada aku, sesiapa sahaja.... aku suggest before nak capai tahap keje ni, better korang amik pengalaman dulu, cukupkan ilmu, banyak training before nak manage or lead sesuatu project. Sebab kebanyakkan client yang aku jumpa, memang boleh cakap... tak profesional. Ikut emosi dan sorry to say, berlagak aje lebih. Kerah orang macam lembu. Kadang2 korang cakap tak logik langsung semata2 nak sedapkan hati boss2 atas korang & nak tunjuk pandai depan boss.

Tak percaya? Cuba tengok group whatapps.. Masing2 nak tunjuk pada semua, yang korang je lah yang pandai buat keje, korang aje yang betol, arahan korang aje laku dan semua kena ikut.. Padahal SAMPAH. Sebab ape aku cakap camtu...

*Bile ade masalah..
Consultant Cap Ayam tu jugak lah ko mintak advise.
Contractor Class Z tu jugak lah ko suh bagi cost samapi seposen untuk baiki atau tambah ape yang ko nak. (Padahal takde dalam skop keje. Ingat badan charity ke)

Beruntungnya sesiapa yang bekerja di syarikat besar2 ni. as describe before but please as developer cum Client, be a human...

4) Lecturer
(Macam best gak)
Jadi lecturer sesuai bagi yang dah ade Master or Phd. Keje melibatkan among student and academic staff.. Bagi yang minat pada teori2 engineering yang super Susah tu kan, dan passion untuk mengajar memang sangat berbaloi untuk korang. Ni sekadar pemerhatian dan cite dari kawan2 yang sekarang ni jadi lecturer..

Keje lecturer flexible time. Mungkin sehari dalam 4 jam sahaja korang habiskan masa dalam class. Other hour FREE unless ade extra class, assignment test yang kena check or korang ade paper works kena prepare.

So sangat sesuai bagi isteri2 dan para2 ibu. Lagi best lecturer sekarang pun leh wat part time bisness. Best kan. Tapi before nak jadi lecturer kenalah belajar rajin2. Result kena gempak. Skill teaching kena power gak (baru lah student tak ngantuk). Pastu kena juga ready dengan soalan2 student yang super power gak kan.

Sekadar nak rekomen, sape2 nak jadi lecturer, tak salah korang mulakan dengan amik pengalaman dulu setahun dua dengan dunia luar (Consultant or Contractor). Baru lah best nak didik orang. Kite boleh bagi contoh. Soalan pun boleh jawab tak lah berharap dalam buku aje. 

Sebab sekarang aku amik master, aku nampak sikit sebanyak perbezaan compare masa aku belajar dulu. Dulu harap buku je dan input dari lecturer. Pe pun tak faham sebenarnya. Hafal aje lah. Bile keje baru tau, Contoh.. Oooo, manning formula boleh guna untuk dapatkan flood level. Before aku design plat form level powerhouse, kena tau flood level. Kalo tak tenggelam lah powerhouse aku.

Ooooo... formula ni kena back calculation, barulah dapat minimum saiz untuk design beam, column, slab..

Oooo.. Undergriund tank or swimming pool lebih berisiko crack masa ia kosong compare tu bila dah penuh dengan air. Sebab bila isi air, pressure air boleh balancekan dengan pressure tanah yang push to that structure..

*Bestbagi yang minat dalam ilmu dan pengajar. Ingat ilmu bawa sampai ke mati.

5) Goverment (Gomen)
Ni yang paling best kot.. Memang aku harapkan nak keje ngan gomen. Tapi masih tak bernasib baik. Baru sekali je di panggil untuk test PTD. Aku nak jadi engineer. But memandangkan umur dah masuk 3 series ni, aku rasa peluang tu cam susah je nak dapat compare to budak2 baru graduate.

Keje ngan gomen ni secure la bagi aku. Tu pun kalau korang dah dapat jawatan tetap. Sebab memang lah gaji korang kecik sikt, tapi korang masih ade elaun. Silao2 leh cecah 3.5k untuk starting keje. Kenaikkan tahunan memang ade untuk setiap tahun. Disiplin kena jaga la supaya tak diambil tatatertib. Ha bab bonus gawat ke tak, memang akan diberi paling kurangpun sebulan gaji. Kenaikkan gaji, ha tu memang akan jadi isu UTAMA oleh CUEPECS setiap kali bajet dibentangkan.

Bab keje pulak, korang more relax compare to keje swasta. Kadang2 dengar gak kawan2 comment, letih nak ngadap kontraktor bermasalah or kena prepare tender. But aku nasihatkan korang keje gomen ni, syukur je lah banyak2. Korang punya isu satu je compare to engineer kat company swata. Sekurang2 nya korang de kawasan tertentu je nak fokus. tambah pulak ade commitee team nak bincang or pengarah yang boleh buat decision and orang lain kena ikutkan. So baik tak yah cakap dari nak ngadu korang lah paling stress dalam keje.

Cuti pulak, of course 3 bulan untuk bersalin. Masa keje cukup 8 jam tak kan lebih punya unless staff bawah korang yang diberi overtime. Lagi pe lagi, nak buat loan rate interest sangat sikit compare yang lain. Pe lagi yang korang nak bisingkan wahai staff gomen. Penah makan kat cafe JKR, mak ai, nasi goreng ayam masih RM3.50, Murah bebenor. Kat luar dapat ke harga tu.. Pikir2kan.

Balik to topic, yang tak best keje kerajaan..
Mungkin akan ditempatkan di luar kawasan. Ramai gak kawan yang dah kawen Pjj ngan suami. Susah sikitlah bila dah ade anak.

Paling tak best bagi aku lah, (just pemerhatian), korang kurang pengetahuan. Sebab korang akan buat benda yang sama but korang lebih Pakar dalam seseuatu perkar aje lah. Hihihi.. So pada yang terkena kat department HR, tak ke korang just buat keje tender aje dari dulu sampai la ni.. pe yang berkembangnya. Unless korang mintak tukar department.

Bab politik dan mulut tempayan, akan dapat disaksikan dengan lebih kerap dalam sektor gomen...


Itu aje lah aku nak sharekan. Ape keje yang patut dipilih lepas graduate, Consultant VS Contractor, mane satu nak pilih, Keje mana yang best, boleh la amik sedikit info untuk dikaji before melangkah ke alam kerja. Ni pun pendapat aku aje. Lain orang lain pandangan nya.

Ape yang penting, rezeki datang dari Allah. Redha dengan pemberiannya. Kalau kite rasa susah, bersyukurlah kerana ade orang lebih susah dari kite. Belajar jadi manusia. Mudah2an kite dikalangan orang yang beruntung.



Friday, 6 March 2015

Biasiwa

Akhir bulan Januari 2015, aku dapat tawaran buat Master. Macam mane dapat? Of course lah aku apply. Dulu lepas je degree, dah sedap keje memang, memang tak nak dah sambung belajar. Time tu keje rasa dah seronok sanggat. Yelah, berapa tahun punya ngadap buku & exam, rasa cam dah boring. Bila keje dapat pegang duit sendiri. Keje penat2 aim nak kawin lah pe lagi (hahaha gatai).

Nak dijadikan citer, lepak makan dengan office mate aku, Shefa. Citer sal zaman belaja. Shefa pun citer lah di pinjam MARA. Pinjam 40k camtu tapi bayar balik 4k je sebab result dia 3 pointer. Banyak tol diskaun (Giler lah). Start situ lah muncul angan2 nak sambung blaja.

Malam tu gak Tanya husband. Tak tunggu lagi. Macam confirm je dapat pinjam MARA kan. Husband OK jer. Then risik2 kat kawan lain yang penah amik master, Ina. Ina lak bagitau sal mybrain15. Biasiswa untuk pelajar Master. So start lah menggoogle.. Sambil tu bodek my bf, Ain ajak buat master skali.




Apa itu MyBrain15.....?
  • Ditawarkan kepada pelajar Master & PhD
  • Up to 10k
  • Yang buat research ade tambahan elaun
  • Terbuka pada kakitangan swasta, tidak bekerja, tidak berpendapatan tetap, kakitangan awam (kontrak), Pesara
So dari situ aku tertarik. Atleast kalo dapat ni, yuran kat UiTM kira setel. Dah dapat surat tawaran belajar ape lagi, aku & Ain pun apply lah online MyBrain15 (MyMaster).

Masa nak apply ni, banyak step gak nak kena buat.
1) Print surat tawaran belajar.
2) Lengkapkan Pengesahan Maklumat Pemohon
3) Dapatkan pengesahan sijil, transcript, ic diri dan penjamin
4) Upload dalam website MyBrain15

Step no 1, done. Senang jer.

Step no. 2, ha yang ni panjang citer.





 
 

 Kena dapatkan pengesahan dari individu2 terbabit:- (aku keje swasta)
1) Dari majikan (HR) - Done
2) Dari pegawai sumber manusia/pendaftar IPTA - Done di ipsis UiTM, Intekma
3) Dari Bendahari/kewangan IPTA - Done di ipsis, UiTM , Intekma
4) Dari fakulti - Done di HEA, Fakulti Kejuruteraan Awam
5) Dari penyelia/pensyarah - Done by Ir Bashir
6) Dari pengadil (Individu yang kenal lebih 3 tahun) - Done- Member


Untuk mendapatkan pengesahan semua ni aku & Ain masa 2 hari jugak untuk uruskan semua. TQ to Ir Bashir sporting signkan boring kami. (Sebab before tu ada lecturer yang kerek banyak songeh nak mintak sign pun payah. Dengan student tengah cuti tak de sangat lecturer yang keje..)

Step no 3, done. TQ to myfriend Che. Jurutera di JKR. Banyak membantu. Kenal Che since tingkatan 4. Untung de kawan keje gomen ni. Hihihi.

Step no. 4, upload semua yang di minta. Tapi time ni sebab gopoh aku tercicir nak masukkan berkenaan jawatan (Surat perlantikan jawatan).. Dalam hati redha je lah bila tau buat salah. Rasa cam tak dapat aje sebab one dah upload tak boleh repair lagi... So pada yang lain berhati2.

Hampir 2 bulan tunggu, finally semalam dapat e-mail dari kpm. So check result, Alhamdulillah... Ditawarkan.


TQ pada semua yang membantu.. Baru jer tadi aku gi LHDN matikan stem.. Insyaallah Rabu depan aku anta ke KPM. (Semua surat tawaran, Salinan perjanjian & salinan sijil dan boring pengesahan mesti dikemukakan dalam masa 14 hari dari surat tawaran)